wedstrijdsponsor

 

 

We schrijven 19 november 2017 als er in Moergestel de derby tegen RKDSV op het programma staat. RKDSV nog zonder uitoverwinning dit seizoen en Audacia die moet winnen om de aansluiting naar boven te blijven houden.

Na de zeperd tegen EDN 2 weken geleden hebben onze mannen genoeg tijd gehad om de wonden te likken. Zonder de geschorste Harm Ketelaars en de nog altijd geblesseerde Gijs Doornenbal moesten de punten in eigen huis gehouden worden.

 

Na een mooie fotosessie op de vroege zondagmorgen mocht er om 14:30 uur afgetrapt worden. Al vrij snel in de wedstrijd mocht het recept voor vandaag al duidelijk worden. Met het mes tussen de tanden en het stemvolume vol open begon RKDSV stevig aan de wedstrijd.

Bij elke (kleine) overtreding van onze kant ging het slachtoffer met een schreeuw naar de grond alsof elk ledemaat gebroken werd. Daarnaast was Diessen in de onderlinge duels net iets steviger dan onze mannen met het gevolg dat bijna elk duel dat niet afgefloten werd, gewonnen werd door RKDSV.

Koppel daaraan ons lage baltempo in aanvallend opzicht en je hebt kort samengevat de wedstrijdbeleving duidelijk. Desondanks waren de betere kansen in de openingsfase voor ons.

Eerst was het de keeper van Diessen die een makkelijke bal in eerste instantie wist te vangen maar in zijn enthousiasme deze toch weer losliet. Het was Alex die de bal vervolgens nipt voorlangs schoot.

Vervolgens een mooie actie over links van Erik. Ward kroop naar de eerste paal maar de bal met links voorgegeven kwam bij Alex die tijdig bij de bal leek te zijn. Het was echter de linksback van RKDSV die met een laatste redmiddel de bal met zijn teennagel tot hoekschop wist te werken.

Niet veel later Ward die over rechts doorkwam. Zijn voorzet belandde bij de eerste paal, maar ook deze ging langs de verkeerde kant van de paal.

Intussen ontstond er een behoorlijk fysieke strijd wat Youri halverwege de eerste helft een gele kaart opleverde toen hij zijn tegenstander blokte. Koen die aan de zijlijn zijn tegenstander nog een zwaai mee gaf en Tim die met enige regelmaat de noppen tegen zijn achillespezen kreeg, zonder vrije trap te krijgen.

Het eerste slachtoffer van de fysieke strijd was Alex Aarts in de 24e minuut. Een verkeerde pass kwam precies tussen Alex en een middenvelder van RKDSV in. En zoals Alex wel vaker doet, gaat hij voor de volle 100% het duel in. Hierbij klapte Alex zijn knie dubbel met een wissel tot gevolg. Een fikse aderlating voor onze mannen.

Rob Kuypers kwam hem vervangen, mede omdat de aanvallende wissel van deze middag al een hele wedstrijd bij 2 gespeeld had.

Niet veel later de openingsgoal van RKDSV. Hein maakte de overtreding recht voor onze goal en de spits schoot de bal snoeihard dwars door het midden op doel. Werner werd verrast en moet de bal lossen. De rebound werd een grondduel tussen Werner en spits Janssen met een botsing tot gevolg en de bal die over de doellijn tegen het net aan rolde. Werner bleef aangeslagen liggen en Joep kon beginnen aan een (korte) warming up. Na amper 2 minuten kwam het signaal wisselen en zo maakt Joep in deze derby zijn rentree in het eerste. Nog vervelender; iets meer dan een half uur gespeeld en al 2 noodzakelijke wissels toe moeten passen.

En de gifbeker van de eerste helft was nog niet leeg. Tien minuten na de rentree van Joep was het weer raak. De opgekomen middenvelder Nergers zette zijn voet tegen de bal en via een Audacia been verdween de bal vlak langs de paal in het doel; 0-2 op slag van rust.

Overigens heeft Joep daarvoor al 2x reddend op moeten treden, dus dat die 2e goal binnen viel was niet zo heel raar.

En Audacia? Na de blessure van Alex waren de geel-blauwen aardig van de leg. Zoals eerder aangegeven een te traag baltempo in aanvallend opzicht en teveel duels die verloren werden. Dat beloofde dus nog wat voor de tweede helft.

 

In de rust de spreekwoordelijke puntjes op de i gezet, waarbij de wedstrijd tegen EDN meerdere keren is aangehaald. Het recept eigenlijk heel simpel; blijf voetballen, ga geen blinde ballen naar voren schieten en wacht op de ruimte die ontstaat. Wees bezig met de zaken waar we invloed op hebben en ga iets slimmer met de overtredingen om die RKDSV maakt. Ga ook eens liggen bij een duw in de rug, maak duidelijk dat er een overtreding op je gemaakt wordt, maar overdrijf het niet. Dus niet met zijn allen gaan appelleren en vanuit de dug-out schreeuwen om een vrije trap, maar wel wat slimmer met de situaties omgaan.

En daaruit blijkt dus dat wij nog een hele jonge ploeg hebben. Ook al staan er een aantal spelers al jaren in het eerste elftal, nog steeds zijn ze begin 20 of jonger. Amper 9 minuten na rust kon Joep weer vissen. Een aanval over de linkerkant van RKDSV die op doel geschoten werd. En wederom een van richting veranderd schot die onze doelman kansloos maakte. Een afstraffing leek in ieder geval aanstaande. Maar in plaats van angstig worden bleek onze ploeg toch ook over veerkracht te beschikken. Koen stoomde op over rechts, trok iets naar binnen en besloot toen eens verwoestend uit te halen. De bal verdween hard in de korte hoek vanaf een meter of 25. Een hele mooie goal die de aanzet tot meer zou moeten zijn. 1 minuut na de goal van Koen was het wederom de keeper van RKDSV in de fout ging. Hij leek de bal simpel te kunnen verwerken, echter in plaats van wegschieten probeerde hij Ward Ketelaars uit te spelen. Zo’n kans hoef je Ward niet te geven aangezien hij de bal ontfutseld en de bal in het lege doel kon schuiven; 2-3 in de 59e minuut en Audacia in 2 minuten tijd weer volledig terug in de wedstrijd.

Helaas kregen we 4 minuten later opnieuw een domper te verwerken. Een zeer lichte overtreding van Youri werd met veel geschreeuw op en langs het veld ontvangen. Helaas trapte de man in het paars in de theatrale valpartij en voorzag Youri van zijn 2e gele kaart en dus rood: Audacia met 10 man verder en op jacht naar de gelijkmaker.

Dat dit nog eens extra bemoeilijkt werd bleek 7 minuten later. Een hoge bal rondom de middenlijn waar Bram naar toe snelde. Bram sprong in volle snelheid omhoog met een flinke botsing tot gevolg. Een overtreding? Ja. Wellicht een gele kaart? Ook ja, maar helaas besloot de scheidsrechter anders en Bram kon Youri achterna. Na afloop waren de meningen over de rode kaart verdeeld; zo vond de leider van RKDSV de rode kaart terecht, maar de trainer en grensrechter vonden het maximaal een gele kaart. Ook langs de lijn waren de meningen verdeeld, dus de waarheid in interpretatie van deze kaart is per persoon verschillend. Feit is dat we nog 20 minuten hadden om met 9 man de gelijkmaker te produceren. Overigens was Jannes Klijssen tussendoor ook al ingevallen voor Rob Kuypers om zo via snelle zijkanten gevaar te kunnen stichten. Met 9 man wordt het een uitdaging om het weg te zetten op het veld. Stijn werd een positie naar achteren gehaald waar we na het vertrek van Youri al met 3 man stonden. Een systeem van 1-3-2-3 kwam eruit rollen met de opdracht om van achteruit de ballen de hoek in te pompen en niet meer het middenveld in te spelen aangezien ze daar al met 4 tegen 2 stonden te voetballen.

 

Het enige dat we nog konden hopen is dat de bal een keer goed zou vallen voor onze voorhoede spelers en we achterin de duels zouden gaan winnen. In de 84e minuut was het helaas helemaal gespeeld. Ook Erik liet zich verleiden tot het maken van een vrij lichte overtreding. Maar met al geel op zak en het continu coachen vanaf de zijkant om weg te blijven uit de duels is en blijft het lastig. Dat ook deze overtreding met een tweede geel bestraft werd is niet te begrijpen. Als de tweede gele kaart van Youri en Erik de gehele wedstrijd de maatstaaf was geweest voor het geven van kaarten dan hadden er nog minimaal 10 extra gegeven moeten worden. Desalniettemin was het nog 6 minuten tegenhouden met 8 man. Vol lof voor de spelers die nog op het veld stonden want ze bleven strijden voor elke meter. Dat dan in de 87e minuut 2-4 wordt doet op dat moment niet meer ter zaken.

 

Het is nu in ieder geval wonden likken richting de uitwedstrijd bij Blauw Wit’81 komende zondag en vooral creatief in het vervangen van de geschorste spelers. Door schorsingen missen we Harm, Youri, Erik en Bram. Daarnaast de geblesseerde Gijs Doornenbal plus Alex en Werner die nog zeer twijfelachtig zijn.

Voor de vragen die nu ongetwijfeld gaan komen wat betreft de schorsingen van Erik en Youri: sinds dit seizoen is een wijziging door de KNVB doorgevoerd. Spelers die met 2 gele kaarten (en dus rood) bestraft worden zijn automatisch voor 1 wedstrijd geschorst. De 2 gele kaarten tellen als een directe rode kaart waardoor de schorsing dus plaats vindt. De 2 gele kaarten tellen dan niet mee in het totaal van gele kaarten die een speler al gedurende het seizoen heeft opgelopen.

 

Opstelling: Werner Kastelijn (Joep Hoffmans), Koen Schollen, Bram Swinkels, Hein de Kort, Youri van Vechel, Tim van Kerkoerle, Stijn Heslenfeld, Stan Timmermans, Erik Jans, Ward Ketelaars, Alex Aarts (Rob Kuypers/Jannes Klijssen).

Bank: Jan van Gestel