We schrijven zondag 1 oktober, de lastige uitwedstrijd tegen het Viola van Frans Tekath staat op het programma.

Vorig jaar werd hier nog met 1-0 verloren en eindigden we de wedstrijd met 9 man na rode kaarten voor Tim en Harm. Nu was het vooral zaak om een oplossing te vinden voor de strategie van oud-trainer Frans en om de gewonnen wedstrijd van vorige week een goed vervolg te geven.

Met dezelfde basisformatie als tegen Elshout begonnen we bevlogen aan de wedstrijd. En hoe? Al na 40 seconden lag de bal achter de Alphense goalie. Het waren Alex Aarts en Erik Jans die het samen op de heupen kregen en een mooie combinatie aangingen waarbij de laatste richting achterlijn werd gestuurd door de eerste.

Erik zette met zijn linkerbeen strak voor en het was Ward Ketelaars die naar binnen was gekomen en de bal snoeihard met links binnen schoot. Een droom start!

En het was nog niet klaar in de openingsfase. Viola was nogal onder de indruk en gaven in de eerste 10 minuten een aantal hoekschoppen weg waar wij uiteindelijk te weinig mee deden.

Nadat de Moergestelse storm was gaan liggen was het de beurt aan Viola. Ze wisten al vrij snel toe te slaan in de fase waarin wij eigenlijk sterker waren. Het was Youri die zich iets te makkelijk liet uitspelen aan de linkerkant, de strakke voorzet die werd gegeven kwam laag bij de 2e paal waar Remco Meeuwsen klaar stond om de bal tussen de benen van Werner door binnen wist te werken: 1-1 na 8 minuten spelen, dat beloofde nog wat voor de rest van de middag.

 

Na de openingsfase kwamen wij steeds meer onder druk te staan. In tegenstelling tot de verwachtingen en vorig seizoen trad Viola aan met 2 spitsen en middels de lange bal van achteruit werd er op met name de tweede bal druk gezet. Op deze wijze trachtte Viola onze opbouw ernstig te verstoren en kwamen wij te weinig aan voetballen toe. Ook omdat de passing niet altijd even goed aan kwam en er te weinig beweging zonder bal was door met name de 3e man. Gevolg was veel balverlies en het onszelf veel te moeilijk maken. Na een minuut of 25 moest Youri de strijd al staken en voor hem in de plaats kwam Koen Schollen waardoor Jan naar de linkerkant ging verhuizen.

De laatste 10 minuten van de eerste helft ging ook de Alphense storm liggen en golfde het spel langzaam op en neer zonder dat 1 van de ploegen echt gevaarlijk kon worden.

 

De bespreking in de rust was ongeveer een kopie van vorige week. Ook nu weer werd er op gewezen dat we dit soort tegenstanders niet op 80% kunnen verslaan, maar dat we echt alles moeten geven voor de punten. Daarnaast moest er meer beweging zonder bal komen en sneller onze voetballende mensen gezocht worden.

En dat was ook exact het juiste recept voor de tweede helft. Harm Ketelaars kon zich meer en meer voetballend onderscheiden zonder ook geïrriteerd te raken. Voor de liefhebber een genot voor het oog, zeker als Harm iets sneller de voorwaartsen in gaat schakelen. Ook Erik had het weer op zijn heupen en zocht vaak de vrije ruimte. Helaas werd dit niet altijd gezien, maar Audacia had voetballend de tweede helft een overwicht. We stonden iets ‘lager’ waardoor er ruimtes achter de verdediging ontstonden en dit leverde ons grote kansen op. Eerst was het Harm die een sterke individuele actie wilde bekronen met een goal, maar hij stuitte helaas op de goalie en niet veel later kwam daar toch de terechte voorsprong voor onze mannen. Een snelle ingooi kwam terecht bij Erik Jans, die wederom de achterlijn zocht en Stan Timmermans in het strafschopgebied vond die zo vrij als een vogeltje de voorsprong naar ons bracht: 1-2. En nog mooier; eindelijk eens een soort gelijke goal als dat wij zelf weleens tegen krijgen.

Vervolgens moest Viola natuurlijk komen en zo ontstond er steeds meer ruimte voor ons. Eerst was het Erik die een actie het strafschopgebied in maakte, maar te gehaast met links schoot. Even daarna was het Ward Ketelaars die nog een kans kreeg, en tussendoor ook nog vrije trappen op zo’n 18 meter van de goal die niet aan Alex en Harm besteed waren. De grootste kans was misschien nog wel voor Gijs Doornenbal. Ingevallen voor Ward werd hij weggestuurd en ging 1 op 1. Helaas wist de keeper de bal nog te raken waardoor deze overging, en dus bleef het billen knijpen.

 

De prima leidende scheidsrechter (iemand die de dialoog aan ging i.p.v. met kartonnetjes zwaaien) besloot wel nog 5 minuten blessuretijd toe te voegen aan de reguliere speeltijd. In de allerlaatste seconde was er nog 1 uitgelezen kans voor Viola, maar hoe de aanvaller hem naast en over kreeg zal voor altijd een raadsel blijven.

Met 6 punten uit 2 duels (7 voor, 4 tegen) kunnen we spreken van een prima start van de competitie. Volgende week krijgen we Riel op bezoek, die afgelopen zondag toch ook 3 goals wist te maken tegen Blauw Wit.

 

Opstelling: Werner Kastelijn, Jan van Gestel, Bram Swinkels, Hein de Kort, Youri van Vechel (Koen Schollen), Tim van Kerkoerle, Harm Ketelaars, Stan Timmermans, Erik Jans (Jannes Klijsen), Alex Aarts, Ward Ketelaars (Gijs Doornenbal). Bank: Marc Schepens.

Afwezig: Joris van Gerven (blessure), Stijn Heslenfeld (ziek)