De eerste competitiewedstrijd van dit seizoen werd volledig in een nazomerzonnetje gezet op ons eigen mooie sportcomplex in Moergestel.

 

Na een wat moeizame voorbereiding met (te)veel blessures, verjaardagen, familiedagen en uiteraard de vakanties mocht het dan eindelijk gaan beginnen.

In de voorbereiding zijn er wisselende successen behaald met 2x winst (Nederwetten voor de beker en Gesta vriendschappelijk), 2x gelijkspel (ZSC voor de beker en vv Acht vriendschappelijk) en 2 nederlagen (Tuldania voor de beker en DIA vriendschappelijk).

Het scoren ging ons relatief makkelijk af met 12 goals in 6 wedstrijden, maar ook verdedigend leek het zo nu en dan kwetsbaar met 14 tegengoals.

We hebben dus niet echt kunnen werken richting een vast basisteam. Het voordeel is wel dat we voldoende spelers aan het werk hebben kunnen zien sinds begin augustus.

 

Zonder de nog geblesseerden Joris van Gerven en Stijn Heslenfeld, maar met de tijdig herstelde Koen Schollen (plek op de reservebank) begonnen de geel/blauwen in eerste instantie voortvarend aan de wedstrijd. Dit was echter van zeer korte duur want na amper 5 minuten spelen nam Elshout al vrij snel het initiatief over.

Zonder echt veel kansen was het echter Elshout die als eerste toesloeg. Hein probeerde in de 13e minuut voetballend uit te verdedigen middels een korte pass naar Bram Swinkels, maar die had te laat door dat er een man in zijn rug liep. Balverlies was het gevolg en middels een steekpass werd spits van den Aker vrij voor Werner Kastelijn gezet met een 0-1 tussenstand tot gevolg.

Het eerste half uur speelden de onze op alle vlakken in een te laag tempo. De coaching was te laat, het inspelen te laat en te zacht, te laat reageren in de bal en op een te grote afstand druk willen zetten waardoor de tegenstander er uit wist te komen.

Na het half uur begon Audacia steeds meer vat op de tegenstander en dus de wedstrijd te krijgen, met in de 32e minuut een overtreding op Ward Ketelaars randje ‘16’ tot gevolg.

Captain Alex Aarts ging achter de bal staan en schoot, via de handen van de keeper, snoeihard binnen: 1-1.

Audacia rook bloed en zetten vol aan om met een voorsprong de rust in te gaan. En de voorsprong kwam er ook; een pass van uitblinker Harm Ketelaars dwars door het centrum kwam bij Erik Jans die in eerste instantie de bal leek te verspelen. Via een snelle sliding en een half stift balletje tussen 3 Elshouters door wist hij de bal blind bij Alex te krijgen, die middels (wederom) een subtiel lobballetje de 2-1 binnen schoot. Werkelijk een goal van hoge kwaliteit.

Helaas dachten wij op dat moment dat de rust al aangebroken was: een vrije trap aan onze rechterkant werd kort genomen en de bal werd middels een voorzet ons strafschopgebied binnen gespeeld. Stan stond bij veruit de langste speler in onze klasse, maar wist toch boven hem uit te komen en via een bekeken kopbal viel de bal achter Werner, helaas een eigen goal van de waardige vervanger van Stijn: 2-2 ruststand.

 

In de rust werd door de trainer duidelijk aangegeven dat we tegen dit soort tegenstanders niet op 80% van onze kunnen moeten spelen omdat je dan puntverlies gaat krijgen. Alles moet een tandje sneller dan de eerste helft!

En dit was niet tegen dovemansoren. In de 53e minuut was de eerste aanval al daar. Stan werd in het strafschopgebied ingespeeld en probeerde tussen 2 man weg te draaien. Helaas voor de tegenstander was Stan sneller dan het geluid en op het moment van instappen door de verdediger tikte hij het been van Stan weg met een terechte strafschop tot gevolg. Waar we vorig seizoen 23 wedstrijden hebben moeten wachten op de eerste penalty van het seizoen, was het nu gelijk de 1e wedstrijd al raak. Alex ging achter de bal staan en schoot onberispelijk zijn 3e goal van de middag binnen; 3-2.

En het hield nog niet op voor Alex. Na een uur spelen kwam Alex wederom in balbezit halverwege de helft van Elshout, kapte de bal naar zijn linker en schoot wederom de bal tegen de touwen: 4-2. En precies op dat moment mocht Koen Schollen zijn rentree maken na bijna de gehele voorbereiding geblesseerd te zijn.

Achterin bleef het wel opletten voor het aanvalsgeweld van Elshout. Er waren toch een aantal momenten dat het doordekken net iets te laat gebeurde, maar verder dan wat afstandsschoten kwam de tegenstander niet. We stonden de tweede helft toch een stuk stabieler met eerst Jan van Gestel en later Koen op de rechterkant, Bram en Hein centraal en Youri doorschuivend naar het middenveld. Maar ook Tim, Stan en Harm waren in deze fase oppermachtig op het middenveld. De wedstrijd leek op slot te zitten tot Ward Ketelaars het nog even op zijn heupen kreeg en er voor zorgden dat Alex niet de enige was die namens Audacia op het scorebord kwam te staan.

Een actie van Erik over links bracht de bal bij Harm Ketelaas die een schot afvuurde op de keeper. Via de rebound kwam de bal bij Ward die zich breed maakte en ook hij werkte de bal binnen: 5-2 en de wedstrijd leek gespeeld. Met nog een kleine 20 minuten te spelen werd Harm gewisseld vanwege zijn eerdere gele kaart en voor hem kwam de ongelukkige Sander Ketelaars op het veld. Ongelukkig omdat zijn invalbeurt slechts 2 minuten duurde. Bij een duel bleef Sander zijn been in het veld staan waardoor zijn knie verdraaide met een snelle wissel tot gevolg; Gijs Doornenbal kwam als laatste binnen de lijnen en werd voorin geposteerd.

Maar ook deze speelwijze bleek van korte duur, want amper 10 minuten na het uitvallen van Sander was het de beurt aan Bram die een flinke tackle/botsing te verwerken kreeg. Ook Bram moest de strijd staken en door de 3 wissels moest Audacia met 10 man verder.

Met alleen Ward en Gijs voorin was het vooral tegenhouden in de laatste 6 minuten reguliere speeltijd en de liefst 8 minuten (!) blessuretijd.

In de 96e minuut leverde dit nog 1 goal op, dit keer voor de witten uit Elshout met een 5-3 eindstand tot gevolg.

 

De eerste 3 punten van het seizoen zijn binnen en voor het eerst sinds jaren begint Audacia met een overwinning aan het seizoen. Volgende week een tegenstander van een heel ander kaliber met oud-trainer Frans Tekath langs de lijn. Vorig jaar werd er nipt verloren met 1-0 en verlieten wij het veld met slechts 9 man.

Nu tijd voor eerherstel! Viola heeft zijn eerste wedstrijd met 1-1 gelijk gespeeld tegen Gudok, dus het gaat een hele kluif worden.

 

Opstelling: Werner Kastelijn, Jan van Gestel (60e Koen Schollen), Bram Swinkels, Hein de Kort, Youri van Vechel, Stan Timmermans, Tim van Kerkoerle, Harm Ketelaars (73e Sander Ketelaars/76e Gijs Doornenbal), Erik Jans, Alex Aarts, Ward Ketelaars