Afscheid nemen bestaat niet
Audacia sluit het seizoen in stijl af

We schrijven zondag 14 mei 2017. De dag dat Feyenoord eindelijk weer eens kampioen van Nederland mag gaan worden. De dag dat ons tweede elftal de eerste wedstrijd van de nacompetitie om promotie mag gaan spelen. De dag van 2017 dat alle mama’s in het zonnetje gezet mogen worden, maar ook de dag dat Audacia 1 zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen mag gaan spelen met (vooralsnog) Gijs Outmayer voor het laatst binnen de lijnen en Ralf de Wit (vooralsnog) voor het laatst tussen de zijlijn en de boarding in.

De dag dat kampioen Spoordonkse Boys op visite kwam en de dag dat het maar de vraag zou zijn of iedereen op tijd was aangezien we het tijdstip vervroegd hadden naar 12:00 uur zodat iedereen naar de ontknoping in de eredivisie kon gaan kijken of op tijd naar de (schoon)familie kon vanwege moederdag. Gelukkig hadden wij eerder door dat er gevoetbald werd dan onze tegenstander van vandaag. Zonder de geschorste Harm Ketelaars, de afwezige Sjosh op ’t Hoog en de geblesseerde Gijs Doornenbal, maar met opnieuw Hein de Kort als basisspeler en Jannes Klijsen en Ward Ketelaars als invallers, begon Audacia voortvarend aan de wedstrijd tegen de koploper/kampioen. Bij de toss waren we nog vriendelijk voor ze door een bos bloemen te overhandigen en een leeg dienblad die ze na de wedstrijd in konden wisselen voor een vol blad, maar na het eerste fluitsignaal was het over met de cadeaus. Na amper 5 minuten spelen brak Erik Jans door over de linker flank. Zijn pass over de grond kwam bij Alex Aarts die direct moest schieten. Zijn schot werd echter geblokt maar kwam ook gelijk weer in de voeten van Alex. De vooralsnog stoppende Gijs Outmayer liet luid en duidelijk blijken helemaal vrij te staan en Alex bediende hem op maat zodat Gijs zijn eerste van de middag binnen kon schieten: 1-0.
Eigenlijk speelde Audacia vandaag met afstand zijn beste eerste helft van dit seizoen. Helaas gebeurd dit pas in de allerlaatste competitiewedstrijd, maar de potentie was vandaag zeer duidelijk aanwezig. Spoordonkse Boys probeerde over de zijkant te spelen, maar kwamen keer op keer de goed doordekkende Luc Swinkels op links en Koen Schollen op rechts tegen. Beide backs werden prima aangestuurd door het centrale verdedigingsduo Hein de Kort en Tim van Kerkoerle. En als het via de zijkanten niet lukte, dan maar de spits inspelen en bijsluiten. Maar de enkele momenten dat wij te laat waren met mee lopen, waren daar Hein en Tim die het duel met de spitsen glorieus wisten te winnen.
Het middenveld met Joris, Stijn en Youri was geen doorkomen aan en zij waren alle 3 de schakels richting onze voorwaartsen. Natuurlijk heeft Spoordonk ook zijn momenten gehad. Maar dat waren met name stilstaande situaties. Zo mochten ze een stuk of 6 hoekschoppen nemen in de eerste helft en kregen ze toch net iets te vaak een vrije trap rondom de ‘16’van ons.
Aan de andere kant wist Alex te ontsnappen aan de aandacht, maar middels een arm in zijn nek werd hij tegen de vlakte gewerkt. Helaas te licht voor een vrije trap volgens de arbiter van dienst.
Niet veel later dan toch…..Opnieuw Alex die aan de wandel ging met de bal. Alex komt het strafschopgebied in en een ongecontroleerde sliding van de tegenstander doet Alex inhouden om niet allebei zijn benen te breken. De sliding was echter zo ongecontroleerd dat de tegenstander ook nog eens de bal met zijn arm mee nam en dus hands maakte.
Zodoende nog een uniek moment vandaag: de eerste strafschop dit seizoen in een wedstrijd van Audacia. Nog geen strafschop mee of tegen gehad en nu juist in de laatste wedstrijd wel.
De vooralsnog stoppende Gijs Outmayer ging achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen…..opnieuw. En de twijfel of hij de juiste keuze heeft gemaakt werd groter en groter.
En Spoordonk? Zo nu en dan hadden ze een degelijke opbouw en hadden we moeite met het inspelen en bijsluiten. Toch een mooie manier van voetballen alleen de variatie die zij in de heenwedstrijd hadden was er vandaag minder. Ook het omschakelen van systeem had geen plaats. 

De tweede helft begon net zo voortvarend als de eerste helft met 1 verschil; we scoorden nog sneller dan de eerste helft. Het was (behoorlijk saai overigens) wederom Alex die weg gestuurd werd. Voor de variatie was het dit keer over rechts. Randje buitenspel was hij sneller dan zijn tegenstander. En 1x raden wie er op de rand van het strafschopgebied klaar stond? Inderdaad; de vooralsnog stoppende Gijs Outmayer. Hij kreeg hem op een presenteerblaadje en snoeihard werd hij in de verre hoek tegen de touwen geschoten: 3-0 met 3x een assist van Alex………..O ja; en even zoveel goals van de misschien toch niet stoppende Gijs Outmayer?
Audacia geloofde het hierna wel. Eindelijk speelden we zoals we het het hele seizoen eigenlijk al wilden. Zoals eerder geschreven stond de verdediging opnieuw als een huis. Werner pakte veel hoge ballen en Stino was gewoon Stino ondanks dat hij 3 uurtjes slaap miste t.o.v. normaal. Joris speelde net zo zeker als vorige week tegen GSBW en Youri was weer even zo stabiel en bikkelend als het hele seizoen. Tel daar bij op dat Erik Jans bij vlagen weer de oude Erik liet zien en je hebt de basis spelers gehad. Luc Swinkels liep te trekken met zijn hamstring en werd preventief gewisseld voor Bram Swinkels. Vervolgens kwam Jannes op de mat voor Erik Jans en mocht ook Ward Ketelaars 10 minuten voor tijd zijn opwachting maken tegen zijn vrienden van Spoordonk. Wel een leuk feitje; het gerucht ging dat Ward zelfs de nacht door had gebracht met een speler van Spoordonk, zo graag wilde hij winnen. 

Voor de wissel van Ward voor Joris was er overigens nog een opvallende wissel. Martijn vroeg om een wissel bij de scheidsrechter en Ralf stak heel braaf zijn vlag omhoog. Alleen toen Ralf keek zag hij geen wisselspeler klaar staan, maar zijn eigen opvolger: Eric Schepens. Zo werd ook de vooralsnog stoppende Ralf (die ongetwijfeld nog weleens in zal vallen) gewisseld in de laatste wedstrijd van het seizoen. In de laatste fase was er ook nog een vrije trap op de lat van de kant van onze gasten van vandaag, maar wat was wel zo’n beetje het laatste wapenfeit. 
1 minuut voor tijd moesten de Geel-Blauwen nog wel door met 10 man. Niet door een rode kaart, maar om ook de vooralsnog toch niet of wel stoppende Gijs Outmayer te bedanken voor bewezen diensten. MAAR; afscheid nemen bestaat niet……je gaat wel weg maar verlaat ons niet….

We gaan nu hopelijk nog een paar wedstrijden genieten van het tweede in hun strijd om promotie maar de reserve 2e klasse alvorens we met vakantie gaan. De donderdagen blijven we nog doortrainen en het zal ongetwijfeld nog wel gaan over de toch wat teleurstellende sportieve resultaten van dit seizoen. Uw verslaggever leest u na de zomervakantie weer. 

Opstelling: Werner Kastelijn, Koen Schollen, Hein de Kort, Tim van Kerkoerle, Luc Swinkels (Bram Swinkels), Joris van Gerven (Ward Ketelaars), Youri van Vechel, Alex Aarts, Gijs Outmayer (..), Erik Jans (Jannes Klijsen)